İnteraktif/Etkileşim yeni medya ortamının en önemli özelliği olarak tanımlanmaktadır (Morris ve Ogan, 1996). Bu özelliği ile birlikte gazetecilik mesleğini yapan kişiler, akademisyen ve araştırmacılar bu alan giderek daha büyük bir ilgi duymakta ve bu habercilik türüne uygun içerikler üretmeye başlamışlardır. Etkileşimi tanılarken araştırmacılar ve akademisyenler iki tür etkileşimi temel olarak adlandırmışlardır. Kişiler arası etkileşim ve medya ortamları ile girilen etkileşim bu alanda yapılan çalışmalarda sıklıkla tartışılmış ve kavramsallaştırılmaya çalışılmıştır.
Kullanıcılar ile sistemle-veriyle- belge ya da içerik ile girilen etkileşimler teknolojinin gelişmişliği ölçüsünde kullanıcıya tanıdığı olanakları ile bir ortam etkileşimi kurmaktadır. Kişiler arası etkileşimden farklı olarak birden çok kişi, veri ya da ortam ile girilen bu etkileşimde kişiler hem alıcı hem de gönderici konumunda olarak iletişimde sürekli bir devamlılık sağlanmaktadır.
İnternet haberciliği ile ortaya çıkan interaktif habercilik kavramı ile veriler haber sayfalarında işlenerek tek tek birer site halinde kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Okurlar kendi tercih ettikleri alanlarda ilerleyerek haberde istedikleri detayı öğrenebilmekte ve haberlerini adeta kendileri tasarlayabilmektedirler. İnteraktif haberlerde yer alan içerikler ve tasarımlar kullanıcıların köprüler ve menü çubukları aracılığıyla gezinmesine olanak tanımaktadır. Okurlar bununla birlikte kendi beğeni, istek ve beklentiler yönünde ilerleyerek kişiselleştirebildikleri bir etkileşim ile haber sayfası içinde istedikleri alanda ilerleyebilmektedirler. Yine bununla birlikte her haberin sayfasında yer alan sosyal medya hesapları ve ortamları ile kullanıcılar İnsan etkileşimi gibi fonksiyonel bir biçimde birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. Bu anlatılanlara benzer bir şekilde gazetecilik mesleğinde de yeni medya ortamında yer bulan etkileşimli haberler üç tür üzerinden tanımlanmaktadır. Bunlar; Ortam-ortam/ insan-insan/ortam-insandır.
Yeni medya okuyucuları haberi okurken geleneksel gazete okuruna göre oldukça katılımcı ve çift yönlü bir süreç işletmektedir. Bu süreçte İnternet gazetesi okuyucuları, yorum yapan, içerik ekleyen ve bazen de haberi kendi yapabilen bir düzeye erişmiştir.
Geleneksel gazetecilikte alıcı konumunda ki okurun gazetedeki yeri ancak haberi okuyan kişi olarak bulunmaktadır. Herhangi bir konu hakkında yorum yapmak ya da fikir bildirmek için en çok yapabileceği yöntem okur mektubu yazarak bu mektubun cevabını beklemek olabilmektedir. Yeni medya yayıncılığında ise okur her anlamda aktif ve sosyal bir etkileşim içine girmektedir.
Sitelerde, bloglarda ve haber yayın alanlarında istediği haberi okuyabilmekte, tercih hakkı olmakta ve geçmişe dayalı birçok konuda karşılaştırma yapma olanağına sahip olmaktadır. Yeni medyanın özelliklerinden olan arşiv kolaylığı İnternet gazeteleri, okuyucularına haberde süreklilik ve rahat ulaşım konusunda da destek olmaktadır. Sanal ansiklopedi gibi sanal haber ansiklopedileri de haberin eski ve yeni karşılaştırmalarında, geçmişe dayalı bilgilendirme safhasında ve fikri takip aşamasında çok büyük bir rol oynamaktadır.
İnteraktif habercilik ile infografik haberi birbirinden ayıran en önemli özellik infografik haberlerin bir tasarım çerçevesi içinde kalması iken interaktif haberlerin ayrı bir sayfa açılarak habere dair yeni bir dünya yaratmasıdır. Habere konu olan içeriğin ayrıntılı bir şekilde incelendiği ve açıklandığı bu alanda hem videolar, hem de grafikler ile her yeni haber konusuna bir web sitesi yapılıyormuşçasına bir alan yaratılmaktadır.
コメント